top of page

Wellness elke dag

Bijgewerkt op: 11 mei 2022

Het begrip "wellness" heeft twee grote problemen:Het is te vaag en wordt vaak gezien als een apart, afgezonderd deel van uw dag.

Er ligt te veel nadruk op de "verpakking" van wellness.

Lees verder en we zullen beide problemen uit de weg ruimen, terwijl we u voldoende mogelijkheden bieden om wellness in uw dagelijks leven te integreren.


Wellness definiëren en integreren


Wellness kan gedefinieerd worden als elk gedrag, groot of klein, dat bijdraagt aan gezondheid en vitaliteit. Lichaamsbeweging en gezond eten zijn wellness, maar dat geldt ook voor een wandeling met iemand maken, een oefening doen die het evenwicht uitdaagt of vertrouwde handelingen op een andere manier uitvoeren. Bovendien kunnen deze gedragingen voor een paar momenten of een paar minuten worden gedaan; met andere woorden, je hoeft iets niet gedurende een lange periode te doen om het als wellness te beschouwen.


Hier zijn wat praktische manieren om wellness in uw dagelijkse momenten te integreren. Dit zijn geen methoden die u elke dag moet gebruiken. Ze staan eerder voor een verschuiving in de manier waarop u met de wereld omgaat terwijl u erdoorheen beweegt. Dit is slechts een greep uit de ideeën die u kunt aanpassen aan uw specifieke ruimtes en plaatsen. Sommige zullen voor jou werken, andere niet. Het gaat erom uit te vinden wat voor jou het beste werkt.


Sta terwijl u sokken/schoenen aantrekt. In plaats van te gaan zitten, kunt u beter op één been gaan staan terwijl u uw schoenen of sokken uit- of aantrekt. Ga dicht bij een muur of een ander vast voorwerp staan om op te steunen of om uw evenwicht te bewaren, als dat nodig is. Wellnessvoordeel: deze kleine verandering zorgt voor een snelle dosis balans-, mobiliteits- en coördinatietraining.

Trek broeken/jassen aan met het niet-dominante been/arm eerst. Zonder het te beseffen, raken we vastgeroest in patronen om alledaagse handelingen op precies dezelfde manier te doen. Wellness voordeel: Bewust activiteiten anders doen creëert een lichte cognitieve en coordinatie uitdaging die goed is voor zowel uw lichaam als uw hersenen.

Gebruik een visuele marker in uw huis om gedurende de dag een extra activiteit of beweging uit te voeren. Vier rietjes aan de rechterkant van een trap, die één voor één naar de linkerkant bewegen als een indicator van een voltooide taak... Visuele aanwijzingen kunnen ons eraan herinneren of ons aanzetten tot actie. In de geanimeerde GIF bijvoorbeeld, staan vier metalen cocktailrietjes aan één kant van een trap. Terwijl je de dag doorgaat, herinneren de rietjes je eraan om een push-up te doen (om maar een voorbeeld te noemen). Elke keer dat je een push-up doet, verplaats je een rietje naar de andere kant van de trap.

Het doel is om aan het eind van de dag alle rietjes naar de andere kant van de trap te verplaatsen. Wellnessvoordeel: deze korte perioden van activiteit bieden u de kans om uw kracht op te voeren zonder dat u zich om hoeft te kleden of trainingstijd hoeft in te plannen.

Varieer uw loop wanneer u de trap op of af loopt. Probeer iets breder dan normaal de trap op te lopen, neem twee trappen tegelijk, ga zijwaarts de trap op, of loop iets sneller of langzamer dan uw normale tempo. Wellnessvoordeel: het veranderen van uw beweging kan helpen bij het verbeteren van uw evenwicht, coördinatie, kracht en zelfvertrouwen bij het traplopen.

Speel jacks of pennen draaien. U kunt online video's vinden die u leren hoe u moet pennen draaien. Het vergt oefening, maar u kunt het bijna overal proberen. Of ga voor ouderwets en speel een spel zoals jacks. Wellnessvoordeel: het spelen van dit soort spelletjes helpt om vaardigheden te ontwikkelen en verbetert de oog-handcoördinatie.

Probeer loopspelletjes die het lopen uitdagender en cognitief stimulerend maken. Hier zijn een paar manieren om uw wandeling interessanter te maken:

De weg van de grotere weerstand - Neem de weg van de grotere weerstand door een paar stappen op de stoeprand te balanceren, om borden, elektriciteitspalen, bomen of bankjes heen te weven of op scheuren te stappen (of deze te vermijden).

Expliciete cognitieve uitdaging

Herhaal het alfabet terwijl u elke andere letter of elke derde letter overslaat.

Tel bijvoorbeeld terug van 100 met drieën of zevens.

Het aantal verschillende voorwerpen dat u ziet of dingen die u hoort tellen.

Zeg zo veel mogelijk woorden op die met een bepaalde letter beginnen.

Bal gooien - Gooi een bal naar uzelf of een partner terwijl u loopt en voeg de volgende variaties toe om de uitdaging te vergroten:

Stuiter elke derde worp in de lucht.

Gooi de bal snel heen en weer tussen uw handen of met een partner.

Gooi de bal steeds hoger totdat je een vangst mist.

Gooi de bal over boomtakken, van muren, borden, enz.

Maak elke worp uniek (achter de rug, onder de benen, rond het bovenlichaam, enz.).

Wellnessvoordeel: Wandelen is al goed voor u. Deze strategieën maken het beter voor uw hersenen, uw lichaam en uw gevoel van plezier.